Utmattningen fyller 1 år!

Nu har jag varit konstaterat sjuk i ett år. Min företagspsykolog sa att jag inte skulle kalla mig sjuk, men för mig har det varit jätteviktigt. Att för mig själv fatta att jag inte kan styra detta, hur mycket jag än vill. Att det inte är lathet eller dumhet som gör att jag inte orkar, minns och fattar. Att jag är sjuk i huvudet och kroppen i en symbiotisk massa.

För ett år sedan så mådde jag FÖRJÄVLIGT! Jag vill aldrig tillbaka dit. Aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig aldrig osv.

Idag mår jag ju bra, men hra fortfarande en del sviter: tröttare, måste vila varje eftermiddag, stresskänslig, närmre till ångest, glömsk, lägre arbetskapacitet, svårt att träna utan ångestpåslag eller enorm trötthet och känsligare för intryck.

Fördelarna med att gått igenom den här processen är ändå ett flertal: jag är gladare, jag har verktyg för att dämpa stress och ångest, jag känner igenom ångest, jag lyssnar mer på signaler från min kropp, jag har lärt mig meditera, jag har större förståelse och empati för ”svagheter” hos andra och mig själv, jag har mindre ångest (förut flydde jag ångest hela tiden genom sysselsättning och träning, trodde att det betydde att jag var en peson som gillade att hålla igång, när det egentligen betydde att jag var en person som var så uppvarvad att jag mådde dåligt av vila), jag har lärt mig att vila och har större tålamod (gått från obefintligt till litet).

Vems fel var det då att det blev som det blev? Inte var det mitt iaf även om all behandling och hjälp jag fått har handlat om hur JAG ska tänka, röra mig, förhålla mig och vad JAG ska göra för att motverka att det händer igen. Men det är en systemkollaps att så många människor blir helt utslagna av stress. Det är inte individernas fel, det är vår livskarusell som tvingar oss att åka så snabbt att vi flyger av och landar i gruset.

Annonser
Det här inlägget postades i anna, Hälsa, Utmattning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s